četvrtak, 25. lipnja 2015.

Buđ – napast u kupatilu




Buđ je veoma česta (i dosadna) pojava u mnogim kupatilima. Obično se primeti po sivim i crnim naslagama po kadama, lavaboima ili zidovima. Radi se o malim gljivicama koje se stvaraju zbog velike vlage, a šire se porama. Zato,kadase jednom pojave samo u malom ćošku u  vašem kupatilu, vrlo verojatno će se veoma brzo proširiti i stvoriti veće kolonije.



Ako ste na buđ naučili i smatrate je već kućnim ljubimcem, morate znati da se radi o opasnosti po zdravlje. Naime, dokazano je da buđ može izazvati probleme s disanjem, čak i astmu, razne poremećaje na koži, alergije, te probleme sa sinusima. Stoga je potrebno što pre rešiti se neugodne buđi iz kupatila ili je barem svesti na najmanju moguću meru.



Poboljšajte svetlost i prozračenost prostorije – buđ neće rasti u suvim i svetlim prostorima. Naprotiv, ona voli tamu i vlagu. Držite prozor i vrata što češće otvorenima i koristite ventilaciju prilikom kupanja i tuširanja. Zavese za kadu je dobro zameniti staklenim vratima jer ona unose dodatnu svetlost u kupatilo usled refleksije.

Što češće skidajte naslage buđi – iako bi se ovo mogao činiti kao Sizifov posao, ne treba odustati. Što češće uklanjajte krpom naslage buđi koje su na zidovima, a ako su u kadi ili u lavabou, što češće ih stružite i perite raznim sredstvima. Iako možda nećete uspeti sve ukloniti, njihov će broj biti znatno smanjen,a samim tim i snaga oslabljena.



Zamenite silikon – verovatno ste primetili najveće crne naslage buđi baš na mestima u kadi na kojima je nanet silikon. Ovo se događa zbog korišćenja pogrešne vrste silikona. Stoga sastružite stari silikon,pa nanesite novi, najbolje onaj za kupatila koja već u sebi ima fungicid.

Premažite zidove – postoje i posebna sredstva protiv buđi na zidovima koja se nanose četkom. Kupite jedno takvo i krenite na posao. Znajte da buđ neće nestati odmah već ćete morati biti uporni i strpljivi. Sretno!

http://lakododoma.com/

0 komentari:

Objavi komentar