utorak, 21. travnja 2015.

KAMENJAR U VRTU



Pogledajte kamenjara koje smo postavili u fotogaleriju pa možda dobijete inspiraciju kako bi i sami mogli urediti kamenjar u svom vrtu!


Kamenjar definitivno može biti element koji će svojim izgledom stalno privlačiti pažnju. U njemu tijekom cijeloga vegetacijskog razdoblja cvjetaju pojedine biljne vrste tako da je u njemu uvijek živopisno.
Dobar izgled kamenjara postiže se namjernim "neredom". Kako u povrtnjaku vrijedi pravilo da sve ide "pod špagu" u kamenjaru je upravo suprotno, sve je razbacano i svatko ga oblikuje ovisno o rasploživu materijalu prema svojim zamislima.


Cilj je postići što prirodniji izgled, dobiti dojam da je taj kamen tu već desetljećima, a ne da smo ga postavili prije mjesec dana. Puna Ijepota kamenjara neće se vidjeti odmah. On je za one strpljivije jer pravi izgled se vidi tek za dvije do
tri godine.






SVRHA KAMENA
Kamenje u konačnici osim izgleda služi i svrsi, a to je da ne dozvoljava ispiranje zemlje na kosinama. Kamenje povezuje zemljane "oaze" i služi kao potpora cijelom sustavu. Zato se i postavlja u nepravilnim oblicima.
Potrebno je pažljivo odrediti omjer kamenja i zemlje jer ni jednog ni drugog nije dobro imati previše. Ako je više zemlje postoji opasnost od širenja korova, a ako je previše kamenja biljke neće imati dovoljno prostora te će biti kržljave i manje atraktivne.
Za uspješan rast bilja u kamenjaru nužne su agrotehničke mjere kao i za sve drugo. Biljke je potrbno gnojiti, zalijevati, rahliti tlo, micati korov...
Ako postavljamo krupnije kamenje, valja ga dobro i pažljivo ukopati u zemlju prateći prirodne linije i vizure. Svaki kamen mora se polegnuti na njegovu širu stranu, u protivnom bi sve izgledalo neprirodno. Postoje i iznimke ako kamen ima neku specifičnost koju želimo istaknuti, ali tu valja biti pažljiv. Stručnjaci savjetuju da je bolje u kamenjar ugraditi manje krupnijih komada nego više sitnijeg kamenja.
Kamenjari su u pravilu uvijek na kosini koja ne mora biti pravilna, a mogu se upotrijebiti i kaskade. Jedino se preporuča da mjesta sadnje budu vodoravna (zbog otjecanja vode).
U kamenjaru biljke stvore prelijepe slike i oblike i kontraste i obilno cvjetaju, a što je i glavni cilj uređenja. Ako u vrtu imamo i vodeni element, jezerce, potočić ili slično, to je idealna pozicija za smještaj kamenjara. Na taj način će se izmješati ljepote vodenog i kamenjarskog bilja što će dati dodatnu atrakciju vrtu.

KOJE BILJKE POSADITI U KAMENJAR
Za uređenje kamenjara pogodne su mnoge biljne vrste. Prvenstveno rabimo zimzeleno nisko grmlje, patuljaste četinjače, niske i jastučaste trajnice, ali ne smijemo zaboraviti ni Ijetnice (jednogodišnje cvijeće). lzbor je bogat. Evo nekih koje su najčešće: Čuvarkuća je definitivno biljka koja ima najmanje prohtjeve. Uspijeva tamo gdje rijetko koja druga može opstati i kao takva je idealna za početnike. Spororastući grm borovice, u 10 godina naraste 1 m te je kao takav idealan za kamenjar, a još je i relativno nezahtjevan. Atrktivnost kamenjara podižu i ukrasne trave, a jedna od najpogodnijih je Vlasulja.
Evo i jedan video pomalo ekstremnog kamenjara, ali lijepog...



http://www.uredisvojdom.com/

1 komentar:

  1. Ovaj kamenjar izgleda savršeno! Jako lijepo i prirodno. Ja sam stavila jedan kod ulaza u dvorište i jako mi se sviđa iako još nije potpuno gotov. Želim promijeniti ograde oko kuće pa se bojim da se ne uništi.

    OdgovoriIzbriši