subota, 16. svibnja 2015.

Pariska škola: Šta sve može da stane u stan od 30 kvadrata





Nekadašnji mračni i nefunkcionalni stan, sada je udoban i dinamičan prostor ispunjen svetlošću.
Arhitekta Richard Guilbault uspeo je da ovaj pariski stan od samo 30 metara kvadratnih u potpunosti transformiše za svoje klijente, mladi bračni par. Njihova želja je bila da se dobije dinamičan i prostran dnevni boravak, koji će sadržati u sebi i dosta prostora za skladištenje. Sve ovo je postignuto, ali u kompromisu sa spavaćom sobom, koja je do krajnih granica optimizovana.



S novom organizacijom, dnevni boravak zauzima 2/3 od ukupne površine stana, dok je nekada to iznosilo 1/3. U zoni dnevne sobe nalazi se i mali trpezarijski sto kao i kuhinja. Ovaj prostor intezivno je osvetljen preko visokih prozora.

Na potpuno nesvakidašnji način, preko dva stepenika, iz dnevne zone stupa se na platformu koja se krije iza zida kuhinje i predstavlja spavaću sobu. Iako deluje skučeno, ovaj atipičan prostor je potpuno udoban i takođe prijatno osvetljen.




Od ulaza u stan pa sve do kraja dnevne zone nalazi se prostor za skladištenje. U ovoj zoni, koja predstavlja kičmu stana, smeštene su sve potrebe korisnika što se tiče tehnike i skladištenja. Ovde se nalaze garderoberi, prostor za skladištenje, ostava, frižider, hladnjak za vina pa i televizor.




Kupatilo je udobno, dobro organizovano i zauzima samo 2,3 metra kvadratna.


U ovom stanu svi prostori su čistih linija i prefinjeni. Bele površine su osnovna podloga koja nosi prirodne materijale poput drveta.

Izvor : http://www.gradnja.rs

0 komentari:

Objavi komentar